Thursday, April 06, 2006

Bumiputra Rockers

The last time I've heard of someone writing about the Bumiputra privileges, he was tracked down by the police force and almost had an online news site closed down. No, he was not Lord Vendetta, but the anon with the name Petrov. But with what he wrote, did it sparkle truth, we all know it deep inside.


So why do I try to touch the subject again and risk everything?


The brief understanding of the Bumiputra privileges was told to me by a friend. He told me that Tunku Abdul Rahman promised them Bumiputra privilege if they agree to be united with other people to form Malaya. Without that, no one wanted to agree on being united, since everybody have prejudice against each other. Trivial things.


My superior is quite an active person in this politics game. From time to time, he will get offers from certain companies dealing with lands, shoplots and what not. He's quite a chap, treating me not only as a staff but at times as a friend as well. So all that could be muttered out of his mouth everytime was, "I wanted to give you [insert suitable offers] but too bad you are not a Bumiputra."


So I thought to myself, what if I am not, and he still wants to give me some of the gold. Can I obtain it?


It is not like I wanted it so bad I would cut off the nation's electricity for the whole week. It's just a thought. To a rational person, it might be just a thought, but what if it keeps rolling from track to track in a radical person's mind. The train of thoughts could be a wreck.

Sunday, April 02, 2006

Racism At Its Best!

I know it has been a long while since I've contributed anything but Lord Vendetta is busy blowing up the Parliament and I have monkeys to look after.


Recently I receive an email that was supposedly to be forwarded to all Malay, but unfortunately I am not one. After reading it, I never felt this disgusted before. You can put me in jail or execute me. But I do not need a Guy Fawkes' mask when it comes to such blasphemy. So fuck you very much.


The email goes like this :


UNTUK RENUNGAN KITA SEBAGAI ORANG ISLAM DAN BERBANGSA MELAYU

Jangan forwardkan email ini kepada bangsa lain selain kepada orang Melayu yang beragama Islam. Memang sejak dulu lagi bangsa lain iaitu bangsa Cina dan India telah memboikot barangan buatan orang Islam dan Melayu cuma kita yang tidak sedar atau pura-pura tidak mengetahui. Sebab itu Allah kurniakan mata untuk melihat, telinga untuk mendengar, hati dan akal untuk menilai sesuatu.

Oleh itu janganlah anda berharap bangsa lain akan menolong orang2 Melayu dan Islam. Siapa lagi kalau tidak kita sebagai orang Melayu dan Islam yang sepatutnya membantu bangsa sendiri dan agama Islam kita. Cuba perhatikan di pejabat kita sendiri. Kalau orang Melayu yang memohon sebarang jawatan, kita kena ada cukup kelayakan i.e Diploma, Ijazah dan sebagainya untuk melayakkan kita dengan jawatan yang sesuai dengan kelulusan.

Pengalaman tu tolak tepi. Kalau bangsa Cina tu tak payah ada Diploma, Ijazah atau lain2, senang2 je dapat jawatan yang tak setimpal dengan kelulusan. Ada ke dengan SPM boleh jadi Manager. Contoh kat industri perbankan. Seseorang tu cuma Officer II kat Bank A. Dengan SPM, pengalaman dan title Officer II, bila seseorang orang Cina tu nak join lain bank dan ada pulak kenalan, senang2 je dapat position Manager. Kenapa tak jadi Executive. Sedangkan ramai lagi orang Melayu yang ada kelayakan Dip. & Ijazah dan juga pengalaman kat tempat tu tak dinaikkan ke position yang sewajarnya.

Itulah yang berlaku di sekeliling kita, cuma orang Melayu suka ambil mudah. Dengan senang menyatakan " Dah rezeki dia ". Itulah namanya manipulasi yang pemimpin kita tak dapat nak buat apa2 sedangkan kuasa pemerintahan dah di tangan orang Melayu. Tapi disebabkan mereka telah terikat atas (correction: sebab kuasa di tangan kitalah pemimpin kita suruh petronas kasi projek kat bumiputra dan station minyak kat bumiputra) sebab2 yang mereka sendiri tahu. Jadi sebagai orang Melayu dan Islam bangkitlah dari lamunan disiang hari. Jangan jadi pak kaduk, ayam menang kampung tergadai. Cukuplah Singapura yang asalnya milik orang Melayu dan mempunyai Sultan berjaya dirampas dengan cukup mudah.

Takkan anda ingin melihat Malaysia ini menjadi negara milik orang Cina dan boleh diperlakukan oleh mereka dengan sewenang-wenangnya. Jadi mulai sekarang janganlah anda mengeluarkan wang anda untuk berbelanja di tempat-tempat milik bukan Melayu dan Islam.

Secara tidak langsung bila anda berbelanja di tempat-tempat milik orang Melayu dan Islam, anda telah menolong dan membantu meningkatkan ekonomi orang Melayu dan Islam itu sendiri yang mana ianya dikira sebagai "Ibadah" dan setiap ibadah yang dilakukan, anda dijanjikan oleh Allah dengan balasan pahala.

MOTIF SEBENAR - BANTULAH MENAIKKAN EKONOMI ORANG ISLAM DAN BANGSA MELAYU ITU SENDIRI. KALAU TDK KITA SIAPA LAGI YG AKAN MELAKUKANNYA.

Suka atau tidak inilah kehidupan, penuh dengan cabaran dan ujian.

Sekali lagi, telah diperingatkan oleh-Nya: ``Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan ingatlah, Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.''
(Al-Baqarah: 216)

Dari Abdullah bin 'Amr R.A, Rasulullah S.A.W bersabda: " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."





Zurita Hj Khidzir
Compliance Department
ECM Libra Securities Sdn Bhd
3rd Floor | Wisma Genting
Jalan Sultan Ismail | 50250 KualaLumpur

Tel: 603 2178 1951
Fax: 603 2031 9819
Email: zurita_hk@ecmlibra.com <"mailto:zurita_hk@ecmlibra.com>



I would say let's spam this person to the oblivion.